Dat is heel technische materie. Om het makkelijk te maken kan je de U-waarde zien als een soort parameter om te bepalen hoe goed een bouwdeel geïsoleerd is.

De U-waarde wordt bepaald door verscheidene waarden en een formule. Deze kan je hier terug vinden.

Hoe lager de U-waarde, hoe beter een bouwdeel geïsoleerd is. Voor ramen en deuren duiden we dit aan als Ug waarden en voor de raamkaders zijn dit Uf waarden. Het volledige raamwerk wordt omschreven als Uw.

Als je beglazing vervangt of plaatst zorg er dan steeds voor dat je aan technici vraagt naar een zo laag mogelijke U-waarde. Deze drukken we uit in W/m²K. Kies steeds voor een Ug-waarde van maximum 1.1 W/m²K.

Je kan ook kiezen voor hoogrendementsglas. Hier kan je zelf dalen tot 0.8 W/m²K.

Hoogrendementsbeglazing (1,0 of 1,1-glas) isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas. Hoogrendementsglas heeft een dun isolerend metaallaagje aan de binnenzijde van een van de glasplaten en de spouw kan gevuld zijn met een edelgas (bv.: Argon) in plaats van lucht bij dubbelglas.

Sinds enkele jaren is er dubbele beglazing beschikbaar die nog beter isoleert dan de ondertussen standaard hoogrendementsbeglazing (1,1 of 1,0 -glas). Deze beglazing behaalt een Ug waarde van 0,8 W/m²K. De lagere Ug-waarde wordt bereikt door een extra coating aan te brengen. De ruimte tussen de glasbladen wordt opgevuld met een duurdere edelgasmix.

Drievoudige beglazing komt steeds meer voor.

Bron www.energiesparen.be

Waarom is het nu zo belangrijk om de U-waarde in het oog te houden bij de aankoop van ramen?

Je wil natuurlijk dat je huis zo goed mogelijk geïsoleerd is. Daarom kies je best voor ramen met een lage U-waarde. Informeer je dus altijd goed en vraag informatie aan een vakman. Ze zullen je helpen de juiste keuze te maken voor het type raamwerk dat jij wenst.